PTE Listening: Highlight Correct Summary Audio 01

pte-listening-highlight-correct-summary-audio

In PTE Academic exam, ‘Highlight Correct Summary’ of the Listening module would be a cakewalk for PTE candidates who like to watch Hollywood movies. In “Highlight Correct Summary” you are provided with 10 seconds to quickly skim all the answer options and understand the context of the passage.

Practice maximizing your score in PTE Highlight Correct Summary questions. We are continuously updating the questions, so stay tuned!

HINT:

  • Look for signposts used by the speaker to emphasize the main idea of the text.
  • Get a view of the options in the 10 seconds that you get before the recording begins.
  • Make notes while listening.

PTE Listening: Highlight Correct Summary

Play the recording. Choose the summary that best captures the essence of the text.

 

 

1. Food eaten by people in different regions of the world depends on the climate and produce of the region, and varies from meat and fish in the Arctic to predominantly grains in the tropics.

2. Hot climates require people to eat grains while cold regions require people to eat meat and fish.

3. In hot countries people eat mainly grains while in the Arctic, they eat meat and fish because they cannot grow grains.

4. While people in Arctic regions like meat and fish and those in hot regions like India prefer mainly grains, they have to change what they eat depending on the local climate and the local produce.

TRANSCRIPT

The human race is spread all over the world, from the polar regions to the tropics. The people of whom it is made up eat different kinds of food, partly according to the climate in which they live, and partly according to the kind of food which their country produces. In hot climates, meat and fat are not much needed; but in the Arctic regions, they seem to be very necessary for keeping up the heat of the body. Thus, in India, people live chiefly on different kinds of grains, eggs, milk, or sometimes fish and meat. In Europe, people eat more meat and less grain. In the Arctic regions, where no grains and fruits are produced, the Eskimo and other races live almost entirely on meat and fish.

ANSWER KEY & EXPLANATIONS:

Correct

Food eaten by people in different regions of the world depends on the climate and produce of the region, and varies from meat and fish in the Arctic to predominantly grains in the tropics.

Explanation: This option covers the entire scope of the passage mentioning the climate and the food type as discussed in the passage.

Incorrect

Hot climates require people to eat grains while cold regions require people to eat meat and fish.

Explanation: This response is incorrect. The passage not only talk about the requirements. So this option is partially correct but not a true summary of the text.

Incorrect

In hot countries people eat mainly grains while in the Arctic, they eat meat and fish because they cannot grow grains.

Explanation: This response is incorrect. It talks only of produce and not requirements.

Incorrect

While people in Arctic regions like meat and fish and those in hot regions like India prefer mainly grains, they have to change what they eat depending on the local climate and the local produce.

Explanation: This response is incorrect as the speaker does not talk about the preferences of the people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *