PTE Academic Listening: Multiple Choice Choose Single Answer Part 1

pte-listening-multi-choice-choose-single-answer-practice01

Here we have provided the students with “PTE Academic Listening: Multiple Choice Choose Single Answer” practice questions. These type of questions assesses listening skills of exam takers and mainly comprises of “main idea”, “author’s perspective”, “central idea of lecture” and “author’s purpose” type of questions. Listen carefully and make notes of the keywords. Try to identify the words and phrases on which author more emphasizes on. Find below “multiple choice choose single answer” practice questions with full transcript, answey key and explanation.

PTE Academic Listening: Multiple Choice Single Answer Practice Questions

Listen to the recording and answer the multiple-choice question by selecting the correct response. Only one response is correct.

ITEM 1:

What is the lecture mainly about?

(A) To persuade the reader to buy a security system.
(B) To entertain the reader with stories.
(C) To inform the reader about how to steal from businesses.
(D) To inform the reader about the effects of stealing.

TRANSCRIPT, ANSWER KEY & EXPLANATION


(D) To inform the reader about the effects of stealing: is the correct response.

Florida businesses will lose more money from crime this year than they’ll spend on water, gas and electricity. This is according to a study released Tuesday. From shoplifting to employee theft, crime is expected to cost Florida businesses $27.4 billion. The cost is twice that of residential crime, according to the report issued by Attorney General Charlie Crist and a law enforcement/industry coalition.

The biggest perpetrators, surprisingly, are not robbers and burglars. Rather, they are rogue employees, pilfering everything from stock inventory and office supplies to company accounts and confidential data. More than $13 billion in losses — almost half of Florida’s annual total — are attributed to those inside jobs, the study said. State officials said they are launching a campaign to inform the public and business community about the problem.

What is the lecture mainly about?

Incorrect Answer: To persuade the reader to buy a security system.
Explanation: The author is explaining the problem rather than persuading the reader to buy something.

Incorrect Answer: To entertain the reader with stories.
Explanation: The author is not telling any story.

Incorrect Answer: To inform the reader about how to steal from businesses.
Explanation: This statement is out of the context of the paragraph.

Correct Answer: To inform the reader about the effects of stealing.
Explanation: This is the correct response. The author used the phrases like “will lose more money” and “the biggest perpetrators” to tell about the effects of stealing.

ITEM 2:

What is the main idea that the speaker is trying to convey through passage?

(A) hinting at what makes the mimic octopus unusual.
(B) describing how a mimic octopus changes its looks.
(C) telling how the mimic octopus got its name.
(D) explaining why people should protect the mimic octopus.

TRANSCRIPT, ANSWER KEY & EXPLANATION


(A) hinting at what makes the mimic octopus unusual: is the correct response.

What looks, swims, and acts like a sea snake but isn’t a sea snake? The mimic octopus, of course! This really cool creature pretends to be other animals as a form of protection. Octopuses have always been known as masters of disguise, changing color to blend in with their surroundings. What makes the mimic octopus unusual is its ability to use shape as well as color to mimic other animals. This octopus makes itself look like poisonous sea creatures, including certain fish and sea snakes. Scientists think that the mimic octopus chooses which animal to imitate depending on which predator is nearby.

What is the main idea that the speaker is trying to convey through passage?

Correct Answer: hinting at what makes the mimic octopus unusual.
Explanation: The first statement of the paragraph “What looks, swims, and acts like a sea snake but isn’t a sea snake?” hints at the author’s perspective of mimic octopus’s unusual nature.

Incorrect Answer: describing how a mimic octopus changes its looks.
Explanation: The author does not describe the process of changing looks.

Incorrect Answer: telling how the mimic octopus got its name.
Explanation: The author do describe the mimic octopus but how the creature got its name is not the focus of the lecture.

Incorrect Answer: explaining why people should protect the mimic octopus.
Explanation: This response is out of the scope of the lecture.

ITEM 3:

What is the main idea that the speaker is trying to convey through passage?

(A) Man’s soul and spirit can not be destroyed by superpowers.
(B) Man’s destiny is not fully clear or visible.
(C) Man’s soul and spirit are immortal.
(D) Human society will survive despite the serious threat of total annihilation.

TRANSCRIPT, ANSWER KEY & EXPLANATION


(D) Human society will survive despite the serious threat of total annihilation: is the correct response.

But man is not destined to vanish. He can be killed, but he cannot be destroyed, because his soul is deathless and his spirit is irrepressible. Therefore, though the situation seems dark in the context of the confrontation between the superpowers, the silver lining is provided by amazing phenomenon that the very nations which have spent incalculable resources and energy for the production of deadly weapons are desperately trying to find out how they might never be used. They threaten each other, intimidate each other and go to the brink, but before the total hour arrives they withdraw from the brink.

What is the main idea that the speaker is trying to convey through passage?

Incorrect Answer: Man’s soul and spirit can not be destroyed by superpowers.
Explanation: The author stated that man’s soul and spirit are deathless but the statement is not the main idea of the passage.

Incorrect Answer: Man’s destiny is not fully clear or visible.
Explanation: The passage supports the above-mentioned statement but it does not convey the main idea of the author.

Incorrect Answer: Man’s soul and spirit are immortal.
Explanation: The author stated that man’s soul and spirit are immortal but the statement does is not the prime point of author’s view.

Correct Answer: Human society will survive despite the serious threat of total annihilation.
Explanation: This response is correct. Superpowers that have been the cause for the production of such lethal weapons are eager not to use them. Hence the human society will survive despite the threats.

ITEM 4:

What is the main idea of the passage?

(A) Some Londoners love to spend their time near the Piccadilly circus.
(B) No Londoner wants to be in Piccadilly circus.
(C) Piccadilly circus is a hazardous place.
(D) Piccadilly circus is place of vice.

TRANSCRIPT, ANSWER KEY & EXPLANATION

(C) Piccadilly circus is a hazardous place: is the correct response.

Piccadilly Circus was full of loneliness. It seethes and echoes with it. To live near it. Looking down on it is a discomforting exercise. You can’t feel the pulse of London here, though people expect to. To Londoners it is a maddening obstruction between one place and another, and few voluntarily linger there. The only locals are those who live off the lingerers; the lingerers are primarily sightseers, with a fair sprinkling of people hoping to draw attention to themselves – both typically from the provinces. They have come to see the heart of London and expect to see spectacle, glamour and vice.

What is the main idea of the passage?

Incorrect Answer: Some Londoners love to spend their time near the Piccadilly circus.
Explanation: For people who live near Piccadilly circus, is an obstruction to traffic so this statement does not convey the main idea of the passage.

Incorrect Answer: No Londoner wants to be in Piccadilly circus.
Explanation: “To Londoners it is a maddening obstruction” supports the statement that Londoner’s does not want to be in Piccadilly circus but is not the central idea that author wants to convey.

Correct Answer: Piccadilly circus is a hazardous place.
Explanation: The author described ‘Piccadilly circus’ with terms like “loneliness”, “discomforting exercise” to convey the reader that Piccadilly circus is a hazardous place. This is the correct response.

Incorrect Answer: Piccadilly circus is place of vice.
Explanation: Piccadilly circus is full of glamour and vice but is not the main idea of the passage.

ITEM 5:

What is the lecture mainly about?

(A) Electronic industry in Japan.
(B) Industrial comparison between Japan and Britain.
(C) The role of marketing efficiency in industrial prosperity.
(D) The importance of original research in industry.

TRANSCRIPT, ANSWER KEY & EXPLANATION


(C) The role of marketing efficiency in industrial prosperity: is the correct response.

The strength of the electronics industry in Japan is the Japanese ability to organise production and marketing rather than their achievements in original research. The British are generally recognised as a far more inventive collection of individuals, but never seem able to exploit what they invent. There are many examples, from the TSR Z hovercraft, high speed train and Sinclair scooter to the Triumph, BSA and Norton Motorcycle which all prove this sad rule. The Japanese were able to exploits their strengths in marketing and development many years ago, and their success was at first either not understood in the West or was dismissed as something which could have been produced only at their low price. They were sold because they were cheap copies of other people’s ideas churned out of a workhouse which was dedicated to hard grind above all else.

What is the lecture mainly about?

Incorrect Answer: Electronic industry in Japan.
Explanation: The author described the strength of the electronics industry in Japan and not focuses on the electronic industry as a whole.

Incorrect Answer: Industrial comparison between Japan and Britain.
Explanation: The passage includes the industrial comparison between Japan and Britain but is not the focus of the lecture.

Correct Answer: The role of marketing efficiency in industrial prosperity.
Explanation: The 3rd line of the lecture mentions “exploits their strengths in marketing” and “their success” which conveys the role of marketing efficiency in industrial prosperity. Also, the initial texts are used to set the pace for the main idea.

Incorrect Answer: The importance of original research in industry.
Explanation: The lecture nowhere mentions about the importance of original research in industry.

2 thoughts on “PTE Academic Listening: Multiple Choice Choose Single Answer Part 1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *